La Colla de Dolçainers i Tabaleters…
Va ser al voltant dels anys 1979-1980, quan es van reunir un grup d’amics interessats per la dolçaina i el tabal, i davant del perill que aquesta música tant arrelada a les nostres terres pogués desaparèixer per falta de continuadors, van decidir començar la seva recuperació, si bé en un principi la pràctica d’aquests dos instruments va començar com una agradable distracció, poc a poc va aconseguir tints més seriosos, la qual cosa va provocar que s’uniren nous components amb les mateixes inquietuds, i sota la direcció de Fernando del Rosario, l’any 1981 va nàixer la que avui és la Colla de Dolçainers i Tabaleters de Castelló.
Els anys van anar passant, fins que al setembre de 1985 i amb motiu de les Festes de la Mare de Déu de Gracia de Vila-real, els membres de la Colla van decidir redactar els estatuts de la mateixa, amb un objectiu molt clar, recuperar i difondre tot allò que envolta el món de la dolçaina i el tabal, intentant que les tradicions i costums no es perderen en el temps. Tant és així, que la Colla conte avui per avui en el seu haver un arxiu de més de 900 partitures, no sols de les comarques de Castelló, sinó també d’altres punts de la geografia espanyola. Així com la gravació de diverses cintes de casset, cd’s i la confecció d’un llibre. A més del treball que es realitza en l’elaboració d’algunes composicions pròpies.
A mitjans del anys 80, i un cop consolidada la Colla, va entrar a formar part del Col·lectiu del Betlem de la Pigà, on participa interpretant la melodia escrita per Matilde Salvador per a aquesta obra escrita per Miquel Peris i Segarra, estrenada el 23 de desembre de 1980 i que avui en dia continua representant-se constituint un dels actes nadalencs més emblemàtics de la ciutat de Castelló.
L’any 1990, va tindre lloc a Petrer (Alacant) el primer aplec de Colles de dolçaina i tabal de la Comunitat Valenciana i és en eixe moment quant es crea la Federació Valenciana de Dolçaina i Tabal estant la Colla present entra a formar part de la Federació, participant des de aleshores dels aplecs anuals (sempre que la agenda ho ha permès) que es fan per les diferents poblacions de la nostra comunitat. L’any 2011 i en motiu del 30 aniversari de la fundació de la Colla, l’aplec de la Federació es va fer a Castelló on vam actuar com a amfitrions.
Tres anys més tard, en 1993 es crea a Castelló la Federació de Colles de Castelló, de la que també formem part, per a contribuir a l’organització de les nostres festes.
També cabria destacar algunes actuacions fetes conjuntament amb la Banda Municipal de Castelló, sota la direcció del mestre Francisco Signes, interpretant peces de compositors locals com Jesús Palos que va compondre “La Conquesta de les Illes” o la marxa mora “Moros d’Alqueria” composta pel seu director Francisco Signes.
A més a més, la Colla col·labora amb la companyia Xarxa Teatre aportant la música de dolçaina i tabal en alguns dels seus espectacles com “El Dolçainer de Tales” o la tradicional “Nit Màgica” que cada any te lloc el dimarts de la setmana de festes de la “Magdalena”.
El tercer diumenge de quaresma celebrem les Festes fundacionals de la nostra ciutat “La Magdalena”, tenint la Colla un paper molt notable, ja que participa en quasi tots els actes. Començant pel Pregó i acabant amb la Desfilada final de Festes, passant per la Romeria a la Magdalena, la «Tornà» de la Romeria, Desfilada de Gaiates, continuant amb el Pregó Infantil, “L’Encesa” de Gaiates, acompanyant a la Regina de les festes i obrint l’Ofrena a la Mare de Déu del Lledó, etc.
A banda de les festes tradicionals, la Colla fa més de 20 anys que participa en la Setmana Santa a Les Alqueries del “Niño Perdido” fent servir les dolçaines i els tabals per donar-li solemnitat a les processons de Dimarts Sant, la Processó del Sant Sepulcre Divendres Sant i dissabte la nit en “La Processó de l’Encontre” , acompanyant a la Confraria de la Verge dels Dolors.